Chia blockchain - Technologia Proof of Space and Time (PoST)
Technologia PoST w Chia blockchain
Chia to innowacyjny protokół działający w oparciu o algorytm konsensusu Proof of Space and Time, który wykorzystuje nieprzydzieloną przestrzeń na dysku twardym. PoST to pierwszy konsensus Nakamoto od 2009 roku, czyli od momentu stworzenia Bitcoina.
Jak to działa? Technika kryptograficzna Proof of Space dowodzi, że górnicy przydzielają niewykorzystaną przestrzeń dyskową do sieci. Z kolei Proof of Time zapewnia, że czasy bloków są spójne i zsynchronizowane między sobą, co podnosi ogólne bezpieczeństwo łańcucha bloków. Dopiero połączenie tych dwóch technik składa się na algorytm konsensusu. Efekty są imponujące – według przeprowadzonych badań wersja 1.1 konsensusu Chia wykazuje odporność na ataki rzędu 51% w niemal każdych warunkach. Już w 2019 została opublikowana Zielona Księga Chia, w której wykazano, że nowy konsensus stanowi atrakcyjną alternatywę dla innych algorytmów.
Alternatywa dla PoW i PoS
W porównaniu z tradycyjnymi łańcuchami bloków typu Proof of Work (PoW), Chia blockchain jest znacznie mniej energochłonny i o wiele bardziej inkluzywny. Nie marnując ogromnych ilości energii, jak robi to PoW, gwarantuje co najmniej taki sam poziom bezpieczeństwa. Chia wypada też korzystnie w zestawieniu z algorytmem Proof of Stake (PoS), który sprzyja centralizacji efektów stakingu i powszechnie znanej zasadzie, że „bogaci się bogacą”. Konsensus PoST pomaga sieci pozostać zdecentralizowaną, a przy tym jest wyjątkowo odporny na ataki i manipulacje.
Innymi słowy – Chia zapewnia bezpieczeństwo Bitcoina oraz oferuje dodatkowe, funkcjonalne korzyści, które wnoszą nową jakość na rynek kryptowalut.
Język Chialisp
Chia blockchain korzysta z innowacyjnego języka programowania Chialisp. To język „inteligentnych monet”, który jest potężny i łatwy w kontroli, a co najważniejsze – bezpieczny. Doskonale nadaje się do tworzenia inteligentnych transakcji i zapewnia to, co w kryptowalutach najważniejsze, czyli przejrzystość i prostotę użytkowania.